Ben jij, net als ik, iemand die vaak veel ideeën heeft? Maar heb je geen tijd om ze op te schrijven en eens goed helder te verwoorden? Of loop je tegen een writersblock aan?
Ik heb gemerkt dat we hier niet alleen in zijn. Wat voor mij goed werkt is: tegen iemand aan praten. Want al pratend hoef ik geen prachtige volzinnen te gebruiken en kan ik af en toe eens een zijweggetje inslaan om mijn ideeën kracht bij te zetten.
Je kunt je ook laten interviewen over je ideeën. Het grote voordeel hiervan is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de structuur. De interviewer brengt, door de vragen, de structuur aan.
Neem het op!
Als je tijdens het gesprek je IPhone op opname zet, heb je 80% van je verhaal staan.
Belangrijke tip: zet je IPhone tijdens de opname op vliegtuigmodus zodat de opname niet per ongeluk stopt omdat je gebeld wordt.
Mocht je weinig tijd hebben om de opname zelf af te luisteren dan kun je dit voor je laten uitwerken door een virtueel assistent of zelfs met behulp van transscriptiesoftware.
Als je dit verhaal dan nog een keer bewerkt, hebt je in korte tijd een mooi resultaat. Zo creëer je van je ‘losse ideeën’ een mooie bouwsteen die je gemakkelijk kunt communiceren met anderen.
Presenteren
Deze praat / interview aanpak werkt ook goed als je een presentatie moet houden over een onderwerp waar je veel van weet maar waar je weinig voorbereidingstijd voor hebt.
Structuur en context zijn dan van belang zijn om je boodschap over te brengen.
Laat ook dan jezelf interviewen over het betreffende onderwerp om de belangrijkste boodschap over te brengen; hiermee heb je al snel het structuur vraagstuk opgelost.
Daarnaast is het aansluiten bij de context van belang om de informatie goed over te krijgen. Door de mensen uit de zaal vragen te laten stellen brengen ze zelf de context mee waardoor jouw verhaal beter aansluit op hun context.
Volgens het gedachtegoed van ‘de reis van de held’ is het immers het publiek dat centraal staat bij jouw verhaal. Zij zijn de held en juist samen breng je je ideeën verder.